Korte geschiedenis van de Tibetaanse Astro. wetenschap en de rol van de Tibetaanse astrologie in de Tibetaanse samenleving.

Wat is Tibetaanse astrologie?
Tibetaanse astrologie is ontstaan uit de eeuwenoude Bon-culturen die meer dan 5000 jaar oud zijn. De historische Bon-teksten gaven blijk van een cultureel erfgoed dat rijk is aan kunst, filosofie, religie en wetenschap. Het Bon van de astrologische wetenschappen (gtsug lag rtsis kyi bon) behoort tot de reeks van de 'Shen van de Cha', en het is doorverteld dat meester Shenrab Miwoche het onderwees aan de 'Shen van de Cha' Legyel Thangpo en andere discipelen.

Onder de 'twaalf traditionele wetenschappen' van Bon astrologie is te vinden 'De astroloog, die weet hoe de orde van het bestaan te beheersen' (skos shes rtsis mkhan) en de term Ko (skos: lett.'de toevertrouwde persoon') dit is op te vatten als een attribuut van de persoon (de astroloog). Astrologie wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderdelen van de tien wetenschapsgebieden in de Tibetaanse cultuur. Het is in Tibet algemeen bekend als "Wetenschap van het licht". Het haalt de duisternis van onwetendheid weg, het is het oog van goddelijke kennis die puur, superieur en verheven is


Bron: Tsering Dolma Drungtso